Hettyboop.nl

Iedereen heeft vervoer nodig

Motorproducent Piaggo

Motorproducent Piaggo is een van de meest succesvolle motorproducenten van de wereld. De dagwaarde van motoren zijn hier enorm. Niet alleen heeft het Italiaanse bedrijf motoren in de aanbieding, maar ook vliegtuigen, bromfietsen, scooters en auto’s. Een bekende uitvoering van dit bedrijf wat hoogstwaarschijnlijk iedereen wel kent, is de Vespa.

Achtergrondinformatie

De enorme dagwaarde van motoren en andere voertuigen is waar het Italiaanse bedrijf Piaggo bekend om staat. Het begon allemaal toen Rinaldo Piaggo het bedrijf in 1884 oprichtte. In het begin was Piaggo volledig gefocust op het inrichten van luxe zeeschepen, maar al snel veranderde dat. Het bedrijf begon met het produceren van enorme voertuigen, zoals boten en vliegtuigen.

Ook in de tweede wereldoorlog heeft het Italiaanse bedrijf een bijdrage geleverd. Er werden militaire vliegtuigen gebouwd. Hierdoor werd het bedrijf ook een doelwit voor de vijand, waardoor het meerdere keren is gebombardeerd. Toen de oorlog aan een einde kwam, was er bijna niks meer van het bedrijf over.

Hoe ging het fout

In 1946 werd een van de bekendste scooters gebouwd, namelijk de Vespa. Dit exemplaar was erg populair; in totaal werden er 15 miljoen Vespa’s verkocht.

In 1958 maakte het bedrijf Piaggo een grote stap; ze begonnen met het produceren en verkopen van auto’s. Hierdoor werd het bedrijf een grote concurrent van het bedrijf Fiat. Dit werd uiteindelijk opgelost door een familielid van de Piaggo-familie te laten trouwen met een familielid van de Fiat-familie Agnelli. Uiteindelijk werd het bedrijf Piaggo volledig opgenomen door Fiat, maar is vervolgens weer zelfstandig geworden.

Het Italiaanse bedrijf produceerde veel verschillende voertuigen. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het bedrijf opgesplitst werd in 1964. Enrico Piaggo ging zich bezighouden met scooters, motoren en bromfietsen. Armando Piaggo focuste zich op vliegtuigen.

Nog steeds is Piaggo een van de bekendste scooterbedrijven in de wereld. Bekende scooters van het bedrijf zijn Vespa, Gilera en Puch. Het opvallendste, uitgebrachte scootermodel is de MP3, de scooter met drie wielen.