Hettyboop.nl

Iedereen heeft vervoer nodig

Helm kopen motor: waar moet je aan denken?

Bij de motor hoort alweer een halve eeuw helmplicht. Zonder bescherming de weg op betekent een fikse boete. Een helm kopen motor, is gaan voor twee dingen: veiligheid én comfort. Met voor de technologen onder ons natuurlijk ook nog de keuze uit een mooi gamma aan gadgets, zoals intercom en speciale vizieren. De basisveiligheid wordt al gegarandeerd door overheidsregels, dus je krijgt moeilijk een nieuwe helm te pakken die niet goedgekeurd is. Maar het comfort en de gerieflijkheid van een helm moet je zelf uittesten. Tot je een helm hebt, die je als gegoten zit.

Je koopt jarenlange bescherming

Eerst iets over de prijzen. Een helm koop je niet voor decennia bescherm veiligheid. Een gemiddelde helm kan vijf tot zeven jaar probleemloos mee. Daarna is het slijten zover dat de helm minder veilig wordt en dus aan vervanging toe is. En zodra je een keer bent gevallen met je helm, is het ook over en uit. Een helm kan je één keer beschermen van een klap en is daarna afgeschreven. Je koopt dus een helm voor ca. zes jaar. De prijsrange gaat van € 60 tot zelfs meer dan € 800! Een gemiddelde helm prijs ligt tussen de € 150 en € 300. Veiligheid heb je bij elke prijs. Je keuze voor een bepaalde helmschaal (polycarbonaat, glasvezel), een bepaald model (pothelm, systeemhelm) en accessoires bepaalt verder de prijs.

Een type Helm kopen motor maniak of rustiek toerder?

Vooral het type helm is van belang. Een goed ventilerende en open helm is de pothelm ofwel jethelm. Met een karakteristiek bolle vorm en een gesp voor onder je kin. Door het ontbreken van een kinstuk niet een superveilige helm. Maar omdat je gezicht bloot is, wel de helm met het meeste vrijheidsgevoel en ruim zicht. Geen wonder dat toerders van dit type helm houden. Veiliger is de integraalhelm die dan ook geliefd is bij snelheidsduivels en andere jakkeraars. Deze helm is geheel over je hoofd ‘gegoten’ met een vastzittend kinstuk. De systeemhelm pakt wat van de voordelen van zowel jethelm als ook integraalhelm. Hier ook een kinstuk, maar wel eentje dat je helemaal op kunt klappen. Zo ben je, als je even stopt, wat makkelijker aanspreekbaar voor collega rijders. 

Helm kopen motor sportief gezien

Twee sportieve helm types zijn de Dual Sport-helm en de crosshelm. Dit zijn de helmen voor avonturiers en diehard sporters. De crosshelm heeft een vooruitstekend kinstuk zodat je je adem beter kunt beheersen als je de dirt-tracks afschiet; als je een off road helm kopen motor met zon beschermende klep en geen vizier, dan schaf je er een speciale crossbril bij aan. De Dual Sport-helm lijkt er behoorlijk op, alleen heeft deze een vast vizier en gebruiken motorrijders hem vooral voor avontuurlijke ritten op hard wegdek.

Iets mis met je helm? Onderdelen Hulp!

Niets is perfect. Sommige dingen slijten abrupt, mechanische onderdelen houden er soms mee op en pads kunnen sneller demping verliezen dan verwacht. Betekent dat dat je aankoop de prullenbak in kan? Zeker niet, er is bij RAD een ruime voorraad aan helmonderdelen. Denk aan windafdichtingen voor de kin, centerpads, vizierbevestigingen, wangkussens, enzovoort. Je helm is in een mum van tijd weer de oude na vervanging van een kapot of slecht werkend onderdeel. In elk geval geen helm kopen motor in de parkeerstand.