Hettyboop.nl

Iedereen heeft vervoer nodig

Chopper of bobber?

Motorrijden

Voor veel mensen is een chopper al wel bekend. Dit komt hoofdzakelijk door het realityprogramma American Chopper. Deze is te bekijken op Discovery Channel. Toch als je het hebt over een bobber rijden ontvang je veel vragende blikken. In dit artikel ga ik in op het verschil tussen de chopper en de bobber. Maar voordat je daar meer over leest, weet jij eigenlijk wat de overeenkomst is tussen deze twee? Nou, het zijn allebei geen stock motorfietsen, of wel: ze zijn niet meer standaard/origineel. Hieronder lees je hier meer over.

Choppers

Als je het hebt over een chopper motorfiets, dan heb je het over een aangepaste motor. Kortom, deze is niet meer origineel en is dus geen stock motorfiets. Best leuk want je kunt hierdoor allerlei motors ombouwen naar een chopper! Zo heb je bijvoorbeeld de Kawasaki 1500 die je helemaal kunt aanpassen naar jouw eigen stijl. Een chopper motorfiets heeft een aangepast frame en de wielen staan wat verder uit elkaar. Ook is de motor langer geworden, door de langere wielbasis. Het is niet makkelijk om het motorframe aan te passen, maar het is wél een must als het gaat om een chopper. Het is natuurlijk wel van belang dat bij de aanpassing de stuureigenschappen goed blijven.

Custom motoronderdelen

Wanneer er een motor wordt opgebouwd naar een chopper, worden alle overbodige onderdelen verwijderd. Er worden daarna diverse custom motoronderdelen op de motor gemonteerd. Hierbij kun je denken aan custom spatborden, olietanks, uitlaten, benzinetank en motorfiets gashendels. Een chopper wordt zodanig aangepast dat het niet meer lijkt op de originele fabrieks motor. Het enigste dat nog origineel is, is het motorblok, de primaire overbrengen en de transmissie.

 Bobbers

De bobber daarentegen, wat dus bijvoorbeeld geen hd motorfiets is, is een gestripte fabrieks motorfiets die is ontdaan van alle onderdelen die overbodig zijn. Ze hebben meestal een klein achterspatbord en het voorspatbord ontbreekt vaak. Ook heeft een bobber geen langere voorvork of -wielbasis.

Je zou kunnen zeggen dat de bobber best een kale motorfiets is met weinig kleur/chroom. In tegenstelling tot een chopper heeft de bobber geen aangepast frame. Dit maakt wel dat de bobber makkelijker is te realiseren dan een chopper.